Goede studie, prima cv, leuke baan, vet salaris, zekerheid en trotse ouders, maar allang niet meer blij met je werk als handelaar, hedge fund manager of commercial corporate manager. Last van het “is dit alles” gevoel? Rob Symington en Dom Jackman uit de Londense City hadden dat een paar jaar geleden bij Ernst & Young. In 2009 verlieten ze de toko en zetten de website “Escape the City” op. Voor mensen die hetzelfde probleem hadden: “iets heel anders willen doen” in contact te brengen met andere instanties of bedrijven. Er zijn inmiddels bijna 59.000 gelijkgestemden en Escape is nu ook een bureau in New York begonnen.

Michael Howe, een dertiger en voormalig Merrill Lynch-medewerker, analyseerde de cijfers van de mensen die zich hebben ingeschreven bij Escape en stelde daaruit een lijst samen van de tien banken waar de werknemers het liefst zo snel mogelijk wegwillen.

  1. JP Morgan Chase
  2. Goldman Sachs
  3. Morgan Stanley
  4. Banc of America
  5. Citigroup
  6. Lazard
  7. UBS
  8. Deutsche Bank
  9. Creditte Suisse
  10. Barclays

“We hebben ontdekt dat onze stemming van verdriet en frustratie op het werk door velen wordt gedeeld”, aldus Symington tegenover FT Deutschland. Dan krijg je verhalen als die van Frank Yeung. Hij hing zijn baan als handelaar bij Goldman Sachs aan de wilgen, nam zijn bonus over 2009 mee en begon “Poncho No. 8″, een Burrito-Bar in de Londoner East End. Hij denkt er nu over na personeel aan te nemen via Escape the City.

Peter Hahn, een voormalig bankier van Citigroup is docent “financiële wereld” aan de CassBusiness School in Londen. Hahn deelt de mening van Greg Smith, de ex-directeur van Goldman Sachs die deze week in een ingezonden afscheidsbrief uithaalde naar de giftige cultuur bij de bank: “In de bankensector heb ik waarschijnlijk de meeste mensen ontmoet die zeer gekwalificeerd maar erg ongelukkig zijn, behalve als het om het geld gaat”.

Nog meer lezen?