Als de “populisten” (Syriza) de verkiezingen winnen, dan verlaat Griekenland 18 juni de eurozone. Dat stelt Nick Dewhirst, directeur van de Britse vermogensbeheerder Integral Asset Management. “In de eurozone zijn er leden die de boel bedonderen en ermee wegkomen totdat iedereen het in de gaten heeft. Dan kom je op een punt dat je een lid moet verwijderen, anders houdt niemand zich meer aan de regels. “Het is beter voor Griekenland om uit de euro te stappen.”
De Griekse samenleving gebouwd op bedrog en wijzen de Grieken naar elkaar met de smoes: “iedereen doe het”, zegt Dewirst tegevover zakenzender CNBC. ”Het gaat om de basisvraag waarom een Duitse arbeider nu niet op zijn 65e, maar op zijn 67e met pensioen moet en voor de Grieken moeten betalen, die dat op hun 50e doen.” Voor de Grieken zijn deze verkiezingen op 17 juni daarom een keuze te bepalen zich voortaan “te gedragen of doorgaan met de boel te belazeren”.
De Grieken worden in aanloop naar de verkiezingen geconfronteerd met steeds hardere taal. Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei in een interview met de Britse krant The Guardian voor kinderen zonder toegang tot goed onderwijs in Afrika meer sympathie te hebben dan met de mensen die in armoede leven in Athene. Het is tijd voor de Grieken om terug te betalen, aldus Lagarde:
Lagarde: “Als het om Athene gaat, denk ik de hele tijd maar aan mensen die de belastingen proberen te ontduiken. Al die mensen in Griekenland die maar belasting ontduiken.”
Lagarde’s woorden lokten felle reacties uit. Alexis Tsipras, de leider van de partij Syriza die hoog scoort in de peilingen met anti-bezuinigingsplannen, zei dat de sympathie van Legarde wel het laatste is wat de Grieken willen. ”Griekse arbeiders betalen hun belastingen, die overigens ondragelijk zijn. Voor de belastingontduikers zou ze eens aan Pasok en de Nieuwe Democraten om uitleg moeten vragen waarom zij niet achter het grote geld zijn aangegaan, maar wel al twee jaar op de gewoon arbeider jagen.” De twee traditionele regeringspartijen Pasok, centrumlinks, en de Nieuwe Democraten, centrumrechts, verloren bij de laatste verkiezingen fors.
Een terugkeer naar de drachme is in theorie mogelijk, maar heeft praktisch wel wat haken en ogen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat bij een Grieks euro-exit (Grexit) de bevolking in landen als Spanje, Italië en Portugal bang wordt dat zij de volgende zijn, het geld van de bank halen en er dus een bankrun op gang komt.
Misschien helpt het dat er wat afleiding is, drie van de vijf zogeheten PIIGS-landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) spelen die avond een wedstrijd op het Europees Kampioenschap dat dan in volle gang is. Op 18 juni speelt Ierland tegen Spanje en Italië tegen Kroatië. Griekenland speelt zelf op 16 juni zijn laatste groepswedstrijd tegen Rusland. Mocht het Griekse elftal zich plaatsen voor de volgende ronde, dan zouden de spelers volgens de theorie van Dewhirst bij thuiskomst weer met drachmes moeten betalen. Maar een beetje voetballer heeft zijn geld natuurlijk allang in het buitenland gestald.
Update 29 mei: Lagarde die het zo ontzettend erg vindt dat al die Grieken maar geen belasting betalen, blijkt zelf een salaris van ruim $550.000 per jaar op te strijken, belastingvrij.