Voetbal en economie, die twee hebben iets met elkaar. Zie de laatste cijfers over het aantal toeschouwers bij voetbalwedstrijden. Economisch grootmacht Duitsland trekt met de “Bundesliga” gemiddeld de meeste bezoekers in Europa. Met de Griekse “Super League” gaat het net als Griekenland zelf, helemaal niet zo super: het aantal toeschouwers is in een seizoen met bijna een kwart gedaald. Alleen in Roemenië zijn de stadions nog leger.
FutebolFinance, een Portugees onderzoeksbureau dat zich heeft toegelegd op voetbal en economie, kon deze week de laatste aantallen toevoegen, want alle competities in Europa zijn afgelopen. Het EK staat voor de deur.
Het is wat te kort door de bocht om te stellen dat economie en geld alles in het voetbal bepalen. Voetbal is een spelletje en zorgt voor verrassingen. Neem Apoel Nicosia uit Cyprus dat dit jaar onverwacht de kwartfinale in de Champions League bereikte en in twee wedstrijden uiteindelijk een paar maatjes te klein te zijn voor het grote Real Madrid.
Het aantal toeschouwers van een voetbalclub of land heeft alles te maken met de geschiedenis en resultaten van de club. Overwinningen (bekers, kampioenschappen en schalen) trekken nou eenmaal meer publiek en betere sponsors waardoor er weer betere spelers kunnen worden aangekocht etc. Meestal trekken degradatiekandidaten minder bezoekers, maar er zijn uitzonderingen. De onderste vier clubs in de Duitse Bundesliga trokken afgelopen seizoen nog altijd gemiddeld 40.000 kijkers. Niet vreemd met een club als Hertha BSC uit Berlijn die in een miljoenenstad op een grote aanhang kan rekenen.
Dat is wel wat anders dan RKC uit Waalwijk. Toch haalde de laatste bijna Europees voetbal en speelt Hertha volgend jaar een niveau lager. De ligging van de club en de bevolkingssamenstelling in die omgeving zijn dan ook belangrijke factoren evenals de infrastructuur voor de sport, maar omdat voetbal nou eenmaal een spelletje blijft zegt dat dus niet alles.
Competities verschillen nogal van kwaliteit en kent de Bundesliga clubs met begrotingen waar zelfs de Nederlandse top niet bij in de buurt komt. Hertha zou in Nederlandse competitie in de top 5 mee moeten kunnen draaien, terwijl RKC stijf onderaan de belangrijkste voetbalcompetitie van Duitsland zou moeten eindigen. De nummer van vijf uit Engelse competitie zou normaal gesproken “met twee vingers in de neus” moeten kunnen winnen van pak ‘m beet Twente, Heerenveen of PSV. Toch winnen wordt niet voor niets “verrassend” genoemd.
De Duitse economie doet het goed en dat is terug te zien aan het aantal mensen in de stadion. Ok, Duitsland is dan ook het grootste land van Europa en heeft de meeste inwoners, maar 13,8 miljoen bezoekers is veel, gemiddeld komt dat uit 45.116 per wedstrijd. Engeland is een goede tweede met 13,1 miljoen absoluut en 34.601 gemiddeld. Vanuit economisch oogpunt gezien was het dan ook logisch dat Bayern München en niet Chelsea dit jaar de Champions League had gewonnen. Maar nogmaals, voetbal is en blijft een spelletje.
Als alle competities binnen het Verenigd Koninkrijk zouden worden opgeteld komt het in absolute cijfers wel boven Duitsland uit. (Overigens is deze berekening niet eerlijk omdat als alle Britse competities worden opgeteld -Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland - het om drie tot vier keer zoveel clubs gaat en is het logisch dat die samen meer bezoekers trekken dan 20 clubs in de Bundesliga).
Van de zestien Europese competities waarvan FutebolFinance de cijfers heeft bijgehouden is Portugal een opvallende positieve uitschieter. Het mag daar economisch gezien niet voor de wind gaan, toch komt er meer publiek op voetbalwedstrijden af: een stijging van 8,6% vergeleken met een seizoen eerder. Een andere opvallende klimmer is Oekraïne. Daar zochten 22,4% meer mensen het stadion op om een voetbalwedstrijd te bekijken. Hier is mogelijk sprake van een EK-effect dat binnenkort in dit land van start gaat. Maar dan zou dat dus ook moeten gelden voor mede-organisator Polen. Ook daar nam het aantal betalende voetbalkijkers toe, maar met een plus van 5% is de stijging toch een stuk minder spectaculair.
Nederland draaide een prima seizoen. De economie mag dan licht gekrompen zijn, maar het aantal bezoekers nam met 1,6% toch toe. In seizoen 2011/2012 bezochten bijna zes miljoen toeschouwers een voetbalwedstrijd. In absolute getallen staat Nederland op een zesde plek, maar met gemiddeld 19.538 toeschouwers bezet de Eredivisie een vijfde plek in Europa en dat is beter dan landen als Frankrijk (18.874) of Rusland (13.066). In België kwam er bijna evenveel publiek op de wedstrijden af, maar het land werd in gemiddelden ingehaald door Zwitserland en Schotland.
Met de Griekse economie gaat het beroerd, mensen hebben minder geld te besteden en de voetbalwedstrijd is wegbezuinigd. Over het gehele seizoen kwamen er nog maar 1,1 miljoen toeschouwers op alle wedstrijden in de Griekse competitie af, de minste in heel Europa. Bij een Griekse voetbalwedstrijd zaten er gemiddeld nog maar 4.944 kijker. Alleen Roemenië doet het met een gemiddelde van 4.929 nog net iets slechter is heeft daarmee de slechtst gevulde stadions in Europa.
De cijfertjes op een rij.
Bron: FutebolFinance