Het is niet de meest verantwoorde belegging, maar op de beurs was er goed geld mee te verdienen de afgelopen tijd. De Amerikaanse pistool- en geweerproducent Smith & Wesson heeft in het vierde kwartaal de netto-omzet met 27,7% zien stijgen door een sterke vraag naar pistolen van polymeer en moderne geweren. Opvallend: vooral de vraag onder vrouwen en jongeren nam toe.

In totaal steeg de omzet over het vierde kwartaal (het bedrijf werkt met een gebroken boekjaar, dus het zijn de resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar) naar $129,8 miljoen.

Het aandeel (met voor de liefhebbers tickercode SWHC.O) noteert na de publicatie, vrijdag ruim 15% hoger. De aandelen van Smith & Wesson zijn dit jaar letterlijk omhoog geschoten (excuses voor de slechte woordgrap) en noteren sinds de start van dit jaar ruim 80% hoger. Vergeleken met een jaar geleden zijn de aandelen zelfs met 170% in waarde gestegen. De een zijn dood, is de ander zijn….

Herverkiezing Obama

De verkopen van wapens zijn in de VS fors toegenomen omdat veel mensen erop rekenen dat bij een eventuele herverkiezing van Barack Obama als president van de VS, hij in een tweede termijn maatregelen gaat invoeren die het wapenbezit gaan inperken. Afgelopen kerst behoorde een vuurwapen tot de favoriete cadeaus van de Amerikaan. In een maand vroegen toen meer dan anderhalf miljoen Amerikanen een wapenvergunning aan. Tegenstrever Mitt Romney beloofde het huidige regeringsbeleid dat wapenbezit wil terugdringen, niet voort te zetten als hij wordt gekozen.

Gunstig politiek klimaat

“We denken dat de het politieke klimaat gunstig voor ons is zowel op staats- als federaal niveau. Dit wordt nog eens benadrukt door de aanstaande presidentsverkiezingen”, aldus topman James Debney in een toelichting op de cijfers. Volgens het bedrijf profiteert het van een toenemend aantal vrouwen die een wapenvergunning aanvragen en nieuwe aanwas “van een jonge generatie enthousiaste wapengebruikers”.

Ook met concurrent Sturm Ruger & Co, die vooral wapens voor de sportmarkt maakt, gaat het zeer voorspoedig. Dat bedrijf had het zo druk dat het niet meer aan de vraag kon voldoen en besloot twee maanden geen orders meer aan te nemen. In mei is het weer begonnen met het aannemen van nieuwe bestellingen.

Nog meer lezen?