De VS en andere sterke landen moeten gezien de lage rente en een vertragende wereldeconomie niet minder, maar juist meer lenen. Dat stelt Lawrence Summers, voormalig minister van financiën onder president Obama, deze week in een opinie-artikel in de Financial Times. Sterke economieën moeten juist genieten van de lage rente en lenen voor investeringen in de toekomst. “Bij deze lage rente is het logisch om meer te lenen”, aldus Summers.

De Amerikaanse overheid kan momenteel nominaal lenen tegen ongeveer 0,5% over vijf jaar, 1,5% voor tien en 2,5% voor een periode van dertig jaar. “En de rentetarieven in landen als Duitsland en Japan liggen nog eens beduidend lager.” Tegen zo’n rentetarief betaalt een groot overheidsproject zich vanzelf terug en bij een beetje inflatie kost het zelfs helemaal niets, aldus Summers: “en dan zijn de Keynesiaanse effecten niet eens meegenomen”. De Harvard-econoom doelt hiermee op het bestedingseffect van dergelijke overheidsprojecten. Eerst zijn daar de kosteneffecten, de kosten om het geld te lenen. Een dergelijk project zorgt voor werkgelegenheid. Het loon dat de werknemers krijgen verhoogt de bestedingen, het bestedingseffect.

Overheden van sterke economieën dienen nu actie te ondernemen omdat “gezonde groei voor de wereldeconomie momenteel hoogst onwaarschijnlijk is”. Volgens Summers is het aannemelijk dat pessimisme nu de overhand heeft en zorgt voor een dalend consumentenvertrouwen. Dit zorgt weer voor lagere uitgaven en afnemende belastinginkomsten. Dit leidt weer tot nieuwe bezuinigen, die weer voor lagere uitgaven zorgen en zo komt de economie in een neerwaartse spiraal terecht.

“Landen die nu worden gezien als een ‘veilige haven’ en op de lange termijn zeer goedkoop kunnen lenen, zouden naar de markt moeten rennen om van de gelegenheid gebruik te maken”, schrijft de econoom.

“Ieder bedrijf dat tegen deze rentetarieven kon lenen, zou nu ook zijn slag slaan.”

Kortom, stelt Summers, focus als overheid niet op de rente als die al historisch laag staat, maar maak er gebruik van zolang de investering meer opleveren dan de reële rente. Overheden hoeven zich geen zorgen te maken om de kredietwaardigheid als met het geleende geld uitgaven in de toekomst worden verlaagd of inkomsten worden verhoogd. Volgens Summers is meer lenen nu, dan minder lenen in de toekomst.

Nog meer lezen?