Lang was het lachen om Japan en vervolgens de VS: een rente van nul en een beetje. Nog even en ze krijgen er geld bij. Maar nog even, en wij krijgen er geld bij. Begin juli verlaagde de ECB de basisrente naar 0,75% en de depositorente naar 0%. Altijd gedacht dat het bij nul wel ophield. Niet dus: een rente onder 0% is ook een optie, zegt ECB-bestuurder Benoit Coeure.

De depositorente wordt berekend als banken in de eurozone overtollig geld voor één nacht willen parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB), in jargon overnight. Door geen rente over dit gestalde geld te betalen probeert de ECB de economie van de eurozone te stimuleren. Het idee erachter is dat banken het geld niet bij de ECB parkeren, maar in de economie pompen. Bij een negatieve rente zouden banken de ECB dus geld moeten betalen voor het wegzetten van het geld.

Coeure besprak vrijdag de negatieve depositorente tijdens een bijeenkomt voor studenten op een universiteit in Mexico-Stad, aldus persbureau Reuters. Volgens de ECB-bestuurder zouden de beleidsmakers de mogelijkheid moeten bespreken.

“Het is waar dat we bij 0 een psychologische grens bereiken. En het is onduidelijk of markten kunnen functioneren bij een negatieve rente. In sommige markten kan dat in andere overduidelijk niet.”

Voor die volgende stap te zetten, “zullen we er eerst wel goed over moeten nadenken”, voegde Coeure eraan toe. De ECB-bestuurder verdedigde zich eerder die dag “tegen de wijdverbreide perceptie” dat Europese leiders niet genoeg hebben gedaan om de schuldencrisis in de eurozone tegen te gaan.

Denemarken

Compleet nieuw is een negatieve rente niet. De centrale bank van Denemarken, Nationalbanken, verlaagde eerder deze maand de depositorente van 0,05% naar min 0,2%. De basisrente werd verlaagd van 0,45% naar 0,2%. De ECB houdt de Deense ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

De Denen stemden in een referendum in 2000 tegen een toetreding van de eurozone, maar wegens de stabiliteit van de eigen kroon, werd het gekoppeld aan de euro. De Deense munt mag aan beide kanten van de vaste koers van 746,038 kroon voor €100 met niet met meer dan 2,25% bewegen.

Nog meer lezen?