Diamanten en Zuid-Afrika. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet vreemd: het land barst van het gekristalliseerde koolstof. Desondanks heeft de Zuid-Afrikaanse diamantsector zijn glans verloren. Het land was ooit ’s werelds grootste diamantproducent, maar staat nu op een schamele vijfde plaats.

Dat het minder zou gaan als gevolg van de perikelen rond de eurocrisis in Europa was te verwachten. Maar in boekjaar 2008/2009 kwam de Zuid-Afrikaanse productie en export van diamanten en andere grondschatten ook al op en laag pitje te staan. De sterk afgenomen vraag vanuit het Westen was één van de boosdoeners.

Verder dan een dip

Hoewel de mijnsector iets herstelde, lijkt de diamanthandel opnieuw in een dip terecht te zijn gekomen. Volgens diamantslijper African Romance gaat het verder dan een dip en ligt de sector zelfs volledig op zijn gat. “Zes jaar geleden waren er nog 3.000 diamantslijpers in Zuid-Afrika. Nu zijn dat er nog maar 900″, aldus directeur Mohseen Moosa onlangs in en interview met het Zuid-Afrikaanse Mining Weekly.

Andere Afrikaanse landen doen het wat dat betreft een stuk beter. Botswana heeft bijvoorbeeld vijf tot zes keer meer diamantenslijpers dan Zuid-Afrika.

Dan de situatie bij De Beers, nagenoeg de grootste diamantenproducent ter wereld. Het bedrijf zag in de eerste zes maanden van 2012 de winst halveren naar $502 miljoen, tegen $1,02 miljard dezelfde periode een jaar eerder.

De Beers: Pessimisme voor 2012

Volgens de firma kwam dat door een dalende verkoop (de omzet daalde van $3,9 miljard naar $3,3 miljard) maar ook de productie zakte in als gevolg van een tanende vraag. “Wij verwachten dat de moeilijke handelsomstandigheden voor de rest van het jaar aanhouden”, aldus De Beers in een persverklaring. Het concern verwacht dit jaar 28 tot 30 miljoen ruwe diamanten te produceren, minder dan de 31,3 miljoen karaat in 2011.

De Beers is op dit moment voor 45% in handen van mijnbouwbedrijf Anglo American. Dit belang stijgt ergens dit jaar zeer waarschijnlijk naar 85%: het Britse mijnbedrijf nam eind vorig jaar 40% van de aandelen van de Oppenheimers over, Zuid-Afrika’s rijkste familie. Deze transactie moet alleen nog worden goedgekeurd door de Anglo-aandeelhouders.

Intussen houden andere Zuid-Afrikaanse diamantenproducenten zich nog stil over hun halfjaarprestaties. Stilte voor de storm?

Dit is de eerste bijdrage van Miriam Mannak vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika, waar ze al sinds 2004 als journaliste en fotografe werkt. Miriam is onder meer correspondent van het Financieele Dagblad en de Afrika-desk van Radio Netherlands Worldwide, en schrijft daarnaast regelmatig voor Zuid-Afrika’s meest vooraanstaande zakelijke tijdschriften Leadership en Black Business Quarterly. Ter afwisseling levert ze nog reisverhalen en reisfoto’s aan publicaties in binnen- en buitenland en alsof dat allemaal niet genoeg is, blogt ze vanaf nu ook mee op IWØ en daar zijn we natuurlijk erg trots op!

Nog meer lezen?