De tijden van Gordon Gekko zijn voorbij. “Greed is good” gaat er niet meer in. In ieder geval niet meer bij rechter Robert P. Patterson uit Manhattan. De voormalige vermogensbeheerder Drew K. Brownstein - koosnaam Bo - mag een jaar en één dag de bak in wegens “insider trading”. Volgens de rechter is de daad van Bo een voorbeeld van de wijdverspreide inhaligheid waar mensen zo boos om zijn en waardoor de Occupy beweging is ontstaan. “En ik denk dat de meeste mensen het hiermee eens zijn”, aldus rechter Patterson bij het uitspreken van zijn vonnis.

De liefhebbers kunnen hier de gehele aanklacht van de Amerikaanse beurswaakhond SEC lezen (smullen!), maar voor de luie lezers de zaak in het kort: Bo was de baas van de door hemzelf opgezette beleggingsmaatschappij Big 5 Asset Management en zoon van Norman Brownstein, de padre familias van een vooraanstaande advocatenfamilie uit Denver en oprichter en baas van Brownstein Hyatt Farber Schreck. Bo hoorde in april 2010 van zijn vriend Drew Peterson dat het energiebedrijf Mariner een overnameprooi was van een ander energiebedrijf genaamd Apache. Drew had dit weer gehoord van zijn vader die in de raad van bestuur van Mariner zat. Drew, een echte vriend, belde Bo later terug om te bevestigen dat de overname rond was. Bo kocht daarop aandelen en opties voor zijn eigen rekening en fondsen en - zonder dat ze het wisten - ook voor zijn familie inclusief papa Norman. In totaal verdiende hij meer dan $5,2 miljoen aan de transacties, waarvan ongeveer $3,5 miljoen op de bankrekening van Bo zelf terecht kwam.

Bo had een beetje pech met de aanklager: Preet Bahara. Die weet wat voorkennis is en heeft zo’n vijftig van dit soort aanklachten onder zijn hoede. Bahara is sinds de zaak Raj Rajaratnam een gevreesde naam op Wall Street. Deze meneer uit Sri Lanka werd in oktober veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf en een boete van $10 miljoen, de hoogste straf in de VS ooit voor voorkennis. Rajaratnam had een uitgebreid netwerk van “ogen en oren in de bestuurskamers van bedrijven” opgebouwd die elkaar tipten en zo tientallen miljoenen opstreken. Een van de meest opmerkelijke tips kwam van samenzweerder Rajat Gupta, die in 2008 Rajaratnam influisterde dat Warren Buffett $5 mrd in Goldman Sachs zou investeren. (Een belegging waar Warren overigens zeer content mee was: “$15 per seconde: tik, tik, tik…“)

Terug naar Bo. Je zou denken dat een gegoede advocatenfamilie als de Brownsteins het beste van het beste in huis hebben en daar een topper tegenover zetten. Maar nee. Om de rechter af te laten zien van een gevangenisstraf kwam de advocaat van Brownstein junior niet verder dan: “Dit zal hem de rest van zijn leven achtervolgen”. Rechter Patterson moet vast gedacht hebben: “Ja, en dus? Daarom staat ie ook terecht, vriend!” En wat kon Bo er zelf tegenin brengen? “Ik deed het in een flits. Mijn beroerde oordeel heeft me alles afgenomen.” Prima Bo, maar dat is geen reden om niet gestraft te worden. Als je ruim vijf miljoen steelt, dan mag je best een jaartje in de bak de zonden overdenken. Volgende graag!

Nog meer lezen?