Het kan snel gaan. Philipp Hildebrand was tot dit weekend de baas van de centrale bank van Zwitserland. Vandaag maakte hij bekend de handdoek in de ring te gooien. De deviezentransactie van zijn vrouw Kashya is hem teveel geworden. De druk van publiek, politiek en media te groot.Het verhaal krijgt inmiddels ook een dramatische kant nu het personeelslid die de informatie naar een advocaat van de rechtse partij SVP had gestuurd, is opgenomen in een psychiatrische kliniek na een zelfmoordpoging.

Volgens persbureau Reuters gaat het om Reto Tarnutzer. Hij zou de cijfers voor een toelichting naar een advocaat gelieerd aan de rechtse Zwitserse partij SVP hebben gestuurd en niet om het te verspreiden. Dat vervolgens de SVP de transactie naar de media heeft gelekt noemt Tarnutzer “meedogenloos”. Hij is boos. “Hier is een kleine misdaad bestreden met een veel grotere.”

Kleine of grote misdaad, Hildebrand moet op zoek naar een nieuwe baan. Het komende halfjaar zullen we even niets van hem horen, even in de luwte blijven. Geen interviews niets. Het beste is het om even een maand of zes, zeven terugtrekken in het tweede of derde vakantiehuis. Maakt u zich geen zorgen om Philipp. Met zo’n cv en slechts een klein transactie-smetje is hij vast zo weer aan de slag. Er zijn vast nog voldoende banken in Zwitserland over die een geheim nog wel goed kunnen bewaren.

Nog meer lezen?