Facebook zou het Israëlische gezichtsherkenningsbedrijf Face.com hebben ingelijfd, dat meldt de site Techcrunch op basis van verschillende bronnen. Volgens deze bronnen zou de verkoopprijs $100 miljoen bedragen. De topman van Face zegt “niets aan te kondigen te hebben, maar volgens de bronnen is de deal al bijna in kannen en kruiken.

De bronnen stellen dat er alleen nog door advocaten wordt onderhandeld over de kleine lettertjes. Voor de rest zou de overname al rond zijn. Het is nog de vraag of de Russische zoekmachine Yandex, die een belag heeft in Face, daar afstand van wil doen. Dit zou het enige detail zijn die een overname nog in de weg zou staan, aldus TechCrunch. Yandex heeft samen met de Israëlische beleggingsmaatschappij Rhodium $4,3 miljoen in Face.com geïnvesteerd voor een belang van 18,4% in het bedrijf. De topman van Yandex, Arkady Volozh, zit sindsdien in de raad van bestuur van Face. Volgens de Russische krant Vedomosti zou Yandex in ruil voor het belang zowel geld als Facebook-aandelen willen hebben.

We schreven al eerder dat facebook je mobiel steeds meer voorziet van facebook-apps en ook het Noorse Opera Systems wil overnemen. De overname van Face past prima in deze strategie. Van alle facebook-gebruikers zet 45% wel eens een foto op de sociale netwerksite. De technologie van Face sluit daar mooi op aan. Facebook kan de techniek van Face integreren met de foto-applicaties en de zogeheten “Photo Tagger” zorgt ervoor dat gebruikers zichzelf en vrienden scannen.

Mislukte beursgang of niet, het lijkt erop dat facebook met het opgehaalde geld flink wat overnames gaat doen. Eerder werd al Instagram voor $1 miljard overgenomen en het kleinere Lightbox. De overname van Opera is nog niet bevestigd en die van Face ook nog niet, maar dat moet dus in de komende dagen officieel worden.

Update 19 juni: De overname van Face is rond, het zou gaan om een bedrag van $60 miljoen, schrijft All things digital.

Nog meer lezen?