Grieken nemen massaal geld op in aanloop naar de verkiezingen van aanstaand weekend. De opnames in mei variëren van €100 miljoen tot €500 miljoen gemiddeld per dag, aldus een bankier die bekend is met de cijfers tegen persbureau Bloomberg. Een andere bron stelt dat er mogelijk al meer dan €700 miljoen per dag wordt opgenomen.

Een woordvoerder van de Griekse centrale bank wilde niet reageren op de berichten van Bloomberg. De opnames zijn duidelijk gestegen sinds de verkiezingen van 6 mei. Doordat de partijen die de bezuinigingen van de Europese Unie en het IMF niet willen uitvoeren op winst staan en er geen regering kon worden gevormd, is er grote onzekerheid of de Grieken wel in de eurozone blijven. 17 juni zijn er nieuwe verkiezingen.

Onder zware druk

Griekse banken staan onder zware druk. Consumenten en bedrijven hebben sinds de crisis die in het najaar van 2009 begon circa €72 miljard van de banken gehaald. De banken hebben nu nog toegang tot de ECB, maar daar komt een eind aan als de Grieken uit de euro zouden (moeten) stappen. De mensen halen het geld van de bank omdat ze bang zijn dat een nieuwe drachme bij invoering direct flink in waarde zal dalen.

De uitstroom kan zich versnellen “als de gebeurtenissen die leiden tot het ontstaan van een nieuwe munt zich in een snel tempo opvolgen”, aldus Thomas Costerg, een econoom van Standard Chartered Bank in Londen. “Griekse banken kunnen nu voor financiering terecht bij de centrale bank en die toevoer is nu groot genoeg om de druk van een kapitaalvlucht te kunnen compenseren.”

Vandaag werd bekend dat bij een mogelijk Grieks exit Credit Agricole de bank is die het meest heeft te verliezen.

Credit Agricole, de derde bank van Frankrijk, heeft €29 miljard aan Griekse leningen in de boeken staan. Sinds oktober 2009 zijn de aandelen van Credit Agricole met bijna 80% gedaald.

Nog meer lezen?