Het handelsverlies van het Londense kantoor van JP Morgan loopt op naar $9 miljard. Dat is veel meer dan het bedrag van $2 miljard dat topman Jamie Dimon eerder heeft genoemd. Hij zei in mei nog dat het verlies door het afwikkelen van de posities de komende kwartalen hooguit kon verdubbelen.

Dat meldt de Amerikaanse website Dealbook op basis van bronnen die zijn ingelicht over de situatie. Begin mei kwam boven water dat de divisie Chief Investment Office (CIO) van JP Morgan in Londen in de derivatenmarkt op een handelsverlies zat van tenminste $2 miljard.

De Wall Street Journal schreef een maand eerder al dat handelaar Bruno Michel Iksil enorme posities in bepaalde cds-markten (kredietverzekeringen) had opgebouwd. Omdat hij zo’n beetje de markt alleen bepaalde kreeg hij de bijnaam “The Whale” (De Walvis) . Iksil zat in zijn eentje op een derivatenportefeuille van $100 miljard. CIO had eind 2011 een handelspositie van $350 miljard, 15% van de balans van JP Morgan.

Volgens de Journal begonnen hedge funds en andere beleggers begin april actief tegen “de Walvis” te speculeren en met succes. JP Morgan rekende op economisch herstel en maakte complexe handelsconstructies met kredietverzekeringen op bedrijfsobligaties. Toen de prijzen in begonnen te dalen, werd de bank hard geraakt. Tegenpartijen weten dat JP Morgan zo’n beetje de enige is die van deze posities afwil en de verliezen kunnen dus nog verder oplopen.

In mei ging topman Dimon uit van een verlies wat de komende kwartalen hooguit zou kunnen verdubbelen. Maar de werkelijke schade is pas de laatste weken duidelijk geworden doordat de bank de enorme posities aan het sluiten is. Dealbook baseert zich op huidige en voormalige handelaren en bestuurders van de bank. Zij willen allen niet met genoemd worden wegens diverse onderzoeken naar de bank.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC stelde kort na het nieuws in mei een onderzoek in, een paar dagen later ook de FBI en de week erop toezichthouder CFTC.

De bank gaf eerder aan dat het minstens tot 2013 zou duren voordat de posities zouden zijn verkocht. Maar JP Morgan schijnt het tempo flink te hebben opgevoerd en al de helft van de posities hebben afgebouwd. Bij het sluiten van de meest volatiele beleggingen zouden interne modellen nu uitkomen op een geschat verlies van $9 miljard. In een intern rapport van de bank in april kwam dit bedrag naar boven in het geval van een “worst case scenario”.

Bron: John Cole - The Scranton Times-Tribune - 14 Mei 2012

Nu de bank van de meest volatiele beleggingen af is, zou dat verlies iets minder hoog kunnen uitvallen dan $9 miljard. Aan de andere kant zijn er partijen die weten dat JP Morgan nog op bepaalde stukken zit en daar juist op hebben gespeculeerd. Dit kan de kosten weer doen oplopen de komende kwartalen.

JPMorgan zegt 13 juli aanstaande bij de publicatie van de tweede kwartaalcijfers, meer details vrij te geven over de verliezen bij CIO. Ondanks het enorme handelsverlies, maakt JP Morgan gewoon winst. Om de cijfers even in perspectief te zetten: alleen in het eerste kwartaal van dit jaar rapporteerde JP Morgan een winst van $5,4 miljard. NIet slecht, gezien de economische omstandigheden, nerveuze markten en The Whale.

Nog meer lezen?