De Zwitserse bank UBS heeft op de beursgang van de sociale netwerksite facebook een verlies geleden dat kan oplopen tot $350 miljoen. Dit meldt de Amerikaanse zakenzender CNBC op basis van bronnen die bekend zijn met de situatie. Ook zou UBS een aanklacht tegen beursplatform Nasdaq aan het voorbereiden zijn.

Het verlies zou zijn ontstaan door de grote technische storingen die de Nasdaq op de eerste handelsdag (18 mei) kende. Volgens de bronnen wilde UBS 1 miljoen aandelen kopen, maar toen de order niet werd bevestigd heeft het de order meerdere malen herhaald waardoor het veel meer aandelen in handen kreeg dan de bedoeling was. Het bedrag van $350 miljoen is ruim tien keer groter dan de geruchten van $30 miljoen die de ronde deden.

“Gezien de grootte van onze Amerikaanse effectenhandel en onze rol als grote market maker, is UBS geraakt door deze problemen, en wij denken dat bij andere marktpartijen mogelijk hetzelfde is gebeurd”, aldus UBS in een schriftelijke verklaring.

De bronnen tegenover CNBC stellen dat Nasdaq de handel had moeten stoppen zodra ze doorhadden dat orderbevestigingen niet doorkwamen. UBS zou de week erop hebben geprobeerd de aandelen op $35 te lozen, maar vond op die prijs geen bieders en heeft toen delen verkocht onder de $30. Terwijl de aandelen facebook daalden, was UBS een van de grote verkopers, beweren de bronnen. Het is niet duidelijk of UBS de aandelen had afgedekt.

Afgelopen woensdag trok de topman van Nasdaq, Robert Greifeld, het boetekleed aan en zei hij zich te “schamen” voor de gang van zaken rond de beursgang van facebook, maar dat de beurs niet direct verantwoordelijk is ten aanzien van individuele beleggers. Hij bood een schadevergoeding aan van in totaal $40 miljoen. Vrijdag sloot facebook net boven de $27, het aandeel werd voor $38 naar de beurs gebracht en sindsdien fors in waarde gedaald.

Nog meer lezen?