In Europa en dan vooral in de zuidelijke landen mag het vertrouwen in banken momenteel laag zijn. In Australië is exact het tegenovergestelde beeld te zien. Daar brengt de bevolking juist in groten getale geld naar de bank en wordt er minder geleend. Ook wordt in ‘Down Under’ de laatste maanden steeds meer geld in contanten aangehouden.

Alleen in de maand mei werd er $16 miljard op spaarrekeningen gestort, meer dan gemiddeld en ruim 1% van het totale spaartegoed van alle Australiërs van $1.500 miljard. De stijging van het spaartegoed was bijna twee keer zo hoog dan het percentage uitstaande leningen die in dezelfde maand met 0,6% toenam, aldus cijfers van de Australian Prudential Regulation Authority. In Australië liggen de rentevergoedingen een stuk hoger dan in Europa en de VS. Dat betekent dat sparen een stuk aantrekkelijker is, maar aan de andere kant zijn consumenten minder snel bereid om tegen deze hoge rentetarieven te lenen.

Contant geld

Australiërs zochten in mei - de maand waarin de aandelenmarkten wereldwijd een flinke tik kregen door alle zorgen rond de Europese schuldencrisis - hun heil in sparen en cash. Uit cijfers van het Australische bureau van de Statistiek die vorige week werden voorgelegd, bleek dat Australische huishoudens van alle bezittingen 25,9% in contanten wordt aangehouden. Dit is ruim boven het gemiddelde van 19,5%.

Om de leenbereidheid te laten toenemen verlaagde de Reserve Bank of Australia de rente in mei in een stap van 50 basispunten van 4,25% naar 3,75%. De economie stond er zwakker voor dan verwacht en de inflatie liet het toe, aldus de centrale bank toen in een begeleidende verklaring. De rentestap deed weinig om de Australische huizenmarkt op stoom te krijgen, de vraag neemt nauwelijks toe.

De markt rekent bij de eerstvolgende bijeenkomst van de Reserve Bank dat de rente nog verder wordt verlaagd. Mocht er nog eens 25 basispunten afgaan, dan heeft Australië met een basisrente 3,5% nog altijd een van de hoogste rentetarieven van de ontwikkelde economieën.

Kopschuw

Volgens econoom Savanth Sebastian blijven Australische consumenten, ondanks de renteverlagingen, kopschuw als het om lenen gaat. Sebastian verwacht dan ook niet dat de detailhandelsverkopen de komende tijd zullen aantrekken. “Zoals het er nu voor staat blijven de futloze consumentenbestedingen het economische landschap domineren.”

Nog meer lezen?