Bestuurders van de boeddhistische tempel Putuo in China willen een notering aan de beurs. Met een beursgang wil het heiligdom waar met name vrouwen bidden voor de gezondheid van hun kroost, 750 miljoen yuan (ruim €93 miljoen) uit de markt halen. In China is de discussie opgelaaid of religieuze gebieden mogen worden omgetoverd in commerciële entiteiten.

Putuo Mountain Tourism Development maakt zich op voor een beursintroductie om zo geld uit de Chinese kapitaalmarkt te halen om het gebied verder te ontwikkelen. Volgens een lokale Chinese ambtenaar van de gemeente Zhoushan in de provincie Zhejiang zijn de beursplannen gelanceerd na “zorgvuldige overwegingen en een jaar van voorbereidingen”.

Forse kritiek

Het Chinese ministerie van religieuze zaken heeft al forse kritiek geuit op lokale overheden die met religieuze heiligdommen winst willen maken, schrijft de Chinese Daily. ”De ontwikkeling van de economie kent zijn grenzen en mag morele regels niet overtreden”, aldus Liu Wei, een ambtenaar het ministerie van Religieuze Zaken in juni tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua. Zijn opmerkingen worden gezien als het officiële standpunt van de Chinese overheid. Putuo Mountainvalt onder Chinees cultureel erfgoed en de wet verbiedt om dit soort plekken commercieel uit te buiten.

“Een boeddhistische tempel is een publiek goed dat behoort tot het hele land en is niet het eigendom van zogenaamde tempelmanagers of de lokale overheid.”

Volgens de ambtenaar moet China naar de rest van de wereld kijken en geen uitzondering vormen door van locaties voor religieuze activiteiten, commerciële entiteiten te maken. De Chinese autoriteiten zijn bezig met regulering die filantropische inspanningen moet onderscheiden van winstgerichte activiteiten.

Niet nieuw

Het mag volgens de Chinese wet verboden zijn, maar het naar de beurs brengen van bedrijven die zijn verbonden aan wereldberoemd Chinese erfgoed is niet nieuw. Zo heeft het bedrijf Emei Shan al sinds 1997 een notering aan de beurs van Shenzhen.

Emei beheert de verkoop van toegangskaarten, trams en hotels rond het heiligdom Emei, een andere beroemde boeddhistische berg. De nettowinst van Emei steeg op jaarbasis met ruim 30% naar 145 miljoen yuan, iets meer dan €18 miljoen.

Een recent voorbeeld is de Famen Tempel, een zeer bekende boeddhistische berg in het noordwesten van de Chinese provincie Shaanxi. Famen wil in 2013 een notering aan de beurs van Hong Kong. De tempel trekt zo’n 3,5 miljoen bezoeker per jaar en heeft een jaaromzet van 2500 miljard yuan, bijna €313 miljoen.

Geboorteplaats Kung Fu

Drie jaar geleden zorgde het nieuws dat de Shaolin Tempel naar de beurs wilde tot grote publieke verontwaardiging in China. De tempel wordt gezien als de geboorteplaats van de vechtkunst Kung Fu. Dit heiligdom boekte de afgelopen jaren enorme winsten door toeristen, internationale optredens, filmproducties en online winkels.

Nog meer lezen?