Ophef in Duitsland na een actie van de anti-globalisten van Atac uit Aachen. Zij stuurden volksvertegenwoordigers voor de stemming over het fiscale pact en het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in de Bondsdag een briefkaart waarin zij werden vergeleken met de parlementariërs die voor de invoering van de ‘Ermächtigungsgesetz’ (Machtingingswet ) van de nazi’s stemden. Zelfs de grootste tegenstanders vinden de campagne te ver gaan.

De briefkaarten campagne van Atac zorgt in Duitsland voor de nodige politieke opschudding en media-aandacht. Afgelopen vrijdag stemde het Duitse parlement met een ruime meerderheid in met het fiscale pact en de ESM.

De actiegroep Atac telt zo’n 27.000 leden en is zo gestructureerd dat de kleinere regionale afdelingen zoals die van Aachen autonoom kunnen werken, schrijft het Duitse Welt Online. Het landelijk bestuur heeft zich inmiddels gedistantieerd van de campagne van Aachen. Zij zeggen dat dit zonder medeweten van het bestuur is gebeurd.

Hier de voorkant van de kaart. Die spreekt voor zich.

Voorkant briefkaart Atac

Voorkant van de briefkaart van Atac Aachen - Bron Spiegel Online

Op de achterkant van de kaart zijn de Attac-activisten een stuk explicieter. “Met een dreigende vuist van de nazis stemden de leden van de Rijksdag (met uitzondering van communisten van de KPD en de socialisten van de SPD) in 1933 in met de ‘Ermächtigungsgesetz’, waarmee zij hun rechten om de regering te controleren opgaven. Voor de volksvertegenwoordigers die hebben ingestemd met het ESM en de macht hebben overgedragen aan ongekozen en onverantwoordelijke bestuurders met onbeperkte financiële macht, geldt nu geen enkel excuus meer.”

In het afsluitende stuk wordt de taal zelfs licht dreigend:

“Wij zullen het stemgedrag van ieder individueel parlementslid openbaren en ze daar bij iedere gelegenheid aan herinneren!”

Achterkant kaart Atac

Achterkant kaart Atac - Bron Spiegel Online

De zogeheten ‘Ermächtigungsgesetz’ (officieel “Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich” - Wet tot het lenigen van de nood van volk en rijk) werd op 24 maart 1933 aangenomen en was het voor Adolf Hitler niet langer nodig toestemming van het parlement te vragen. Hiermee schafte het parlement zichzelf en de democratie af.

Historisch geheugenverlies

De Duitse politiek reageerde geschokt op de campagne van Atac. Claudia Roth, de voorzitter van de Duitse Groenen, noemde de actie “ongehoord”. ”Ik sta altijd open voor ernstige kritiek, maar een historische vervorming op dit niveau is onaanvaardbaar”, zei ze tegen Der Spiegel. ”

Kerstin Griese, SPD-parlementariër, vond de vergelijking getuigen “van een angstaanjagend historisch geheugenverlies”.

Rebel €

Zelfs de grootste vijanden van het fiscale pact en het ESM vinden de historische vergelijking fout. De bekende FDP-parlementariër Frank Schaeffler: ”Je moet je altijd vragen of historische vergelijkingen - met name als het gaat om de geschiedenis van Duitsland - nuttig zijn”, aldus de liberaal die met zijn anti-euro houding in Duitsland de bijnaam Rebel € heeft gekregen. “Ik denk dat zulke vergelijkingen verkeerd zijn.”

Andere tegenstanders menen dat de actie de oppositie tegen het ESM meer schade veroorzaakt dan heeft geholpen ertegen helpt.

Protesten tegen ESM

In aanloop naar de stemming in de Bondsdag protesteerden meerdere organisaties tegen de ESM. Hieronder een clip van “Mehr Demokratie” die de aangenomen wet wil aanvechten en een referendum eist. Zij stellen dat beide maatregelen ondemocratische structuren creëren.

  • Website van de landelijke actiegroep Atac

Nog meer lezen?