Midden in een campagne voor een senaatszetel in Iowa is de Republikeinse kandidaat Randi Shannon gestopt. Voortaan gaat ze door het leven als senator van de “Republic of the United States”. Een groep die zegt de nieuwe en wettelijke regering van de VS te zijn omdat sinds de “Act of 1871″ het land is overgenomen door een bedrijf: “United States Corporation‘”.

De 39-jarige Shannon zegt na vele gesprekken met bewoners van haar staat Iowa “te walgen” van het gebrek aan actie op staats- en federaal niveau. “Ieder jaar hebben we verkiezingen en ieder jaar raken meer mensen ontmoedigd. Er lijkt niets te veranderen.”

Dit voorjaar kwam Shannon in contact met Republic of the United States of America (RUSA) en besloot zich bij de groep aan te sluiten. Ze maakte haar beslissing bekend op Amerika’s nationale feestdag 4 juli, Independence Day. De huidige Amerikaanse overheid noemt zich de officiële overheid, “maar dat is het wettelijk overduidelijk niet”, schrijft Shannon in een brief aan haar aanhang waarin ze haar beslissing toelicht.

De RUSA, een organisatie met een Libertarische inslag, stelt dat zij op 30 maart 2010 een nieuwe Amerikaanse overheid hebben geïnstalleerd aangezien de echte in 1871 is overgenomen door een bedrijf.

“De wijze waarop deze onderneming zowel de internationale gemeenschap als het Amerikaanse volk heeft misbruikt, zijn talrijk en gewetenloos”, aldus de website van de RUSA. De groep heeft een officiële aanvraag tot erkenning ingediend bij zowel het Internationaal gerechtshof in Den Haag als de Verenigde Naties.

Act of 1871

Er zijn in de VS diverse (politieke) groeperingen die de ‘Act of 1871′ zien als een van de centrale oorzaken van de huidige problemen van het land. Meestal zijn dit ook fervente tegenstanders van de federale overheid.

In 1871 kwam het Amerikaanse congres voor de 41e keer bijeen en werd de wet “An Act To Provide A Government for the District of Columbia” aangenomen. Dit betekende dat het congres een aparte overheid creëerde in de District of Columbia, een lap grond van tien bij tien mijl. Dit district behoort tot geen enkele van de bij de VS aangesloten staten omdat men niet wilde dat één staat zijn invloed op de hoofdstad kon uitoefenen. Volgens tegenstanders als RUSA is deze wet tot stand gekomen zonder dat het Congres daar de grondwettelijke bevoegdheid voor had en heeft het daarom verraad gepleegd aan het volk.

“De facto hebben de leden van het Congres hun eed herhaaldelijk geschonden… en in veel gevallen verraderlijke daden gepleegd tegen ‘We the People’ (Wij het volk, red.) van de Verenigde Staten van Amerika en de wereld.”

De huidige Amerikaanse overheid is daarom onwettelijk, menen zij. Daarnaast gaat het niet om een overheid, maar een bedrijf. Er zijn er twee constituties: het origineel “Constitution FOR the united states for America” en de in 1871 aangenomen “Constitution OF the united states for America”. De eerste diende het volk, de laatste dient een onderneming, aldus RUSA.

Nagenoeg bankrupt

De ‘Act of 1871′ werd aangenomen in een onrustige periode van de Amerikaanse geschiedenis. In 1871 was de burgeroorlog tussen het Noorden en Zuiden net voorbij en de VS in de nasleep ervan nagenoeg bankrupt. Overigens doen er ook complottheorieën de ronde dat de Amerikaanse Burgeroorlog mede is ontketend door bankiersgeld uit Europa.

Het Congress begreep dat er geld nodig was en sloot een deal met de bankiers uit Europa. In die tijden had je dan al vlug te maken met Rothschilds die overal een financiële vinger in de pap hadden. Aangezien bankiers niets voor niets doen en geen filantropische instellingen zijn, zouden zij volgens (complot)theorieën de ’Act of 1871′ hebben bedacht waarbij de Amerikaanse overheid sindsdien als een bedrijf wordt gerund. (Google op “United States Corporation” en je hebt een regenachtige dag zo gevuld. Amerikanen zijn overduidelijk gek op conspiracy)

De opstellers van de Amerikaanse grondwet wilden dit soort financiers juist coûte que coûte buiten de deur te houden. Thomas Jefferson, een van de schrijvers van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring uit 1776 en beschouwd als de geestelijke vader van de VS, was een groot tegenstander van het Europese grootkapitaal.

Thomas Jefferson: ”Ik geloof dat banken gevaarlijker zijn voor onze vrijheid dan permanente legers… De uitgifte van geld zou van de banken moeten worden afgenomen en teruggegeven aan het volk aan wie het rechtmatig toekomt.”

Geen federale belastingen

Een vertegenwoordiger van de RUSA in Iowa zegt dat de groep gelooft dat de burgers van de VS worden begraven onder de huidige kosten van de overheid. De Republic of the United States of America wil de federale belastingen afschaffen en alleen nog belastingen heffen op staats- en lokaal niveau.

Randi Shannon Bron: Facebook

De Republikeinen in Iowa moeten in ieder geval op zoek naar een nieuwe kandidaat. In de komende weken zal een nominatie-conventie worden gehouden om de vervanger van Shannon vast te stellen, aldus een woordvoerder van de Republikeinse in Iowa.

Hij denkt niet dat het Shannon’s vertrek naar meer Libertarische standpunten de richting van de Republikeinen als geheel begint te bepalen. “Absoluut niet. Haar keus is een persoonlijke.”

De voormalige Republikein zegt tegen The Gazette dat sommige mensen waarschijnlijk vragen zullen hebben bij haar overstap. “Maar als mensen denken dat het gek is om weer een gelegitimeerde regering te installeren, dan moet dat maar”, aldus Shannon.

Shannon ontvouwde in haar brief ook nieuwe politieke plannen. Als moeder die zelf haar kinderen heeft les heeft gegeven, is ze voor het schrappen van het ministerie van Onderwijs, tegen het voeren van onnodige oorlogen in het buitenland, tegen Obamacare en uiteraard ook tegen de “United States Corporation.”

Nog meer lezen?