Rijk zijn heeft zo zijn voordelen. Zo kun je heel goedkoop je huis financieren bijvoorbeeld. Neem Mark Zuckerberg. De oprichter en topman van facebook herfinancierde zijn hypotheek voor $5,95 miljoen tegen een rente die neerkomt 1% en klein beetje. De term “1%” waarmee de rijkste 1% van de VS wordt aangeduid en in schwung sinds de opkomst van Occupy, krijgt zo wel een heel andere lading.

Het nieuwe hypotheekcontract staat genoteerd, is publiek toegankelijk en in te zien bij de Santa Clara County Clerk-Recorder’s Office, meldt financieel persbureau Bloomberg. Zuckerberg woont in het stadje Palo Alto aan de zuidelijke punt van de Baai van San Francisco. Zijn huis zou volgens een laatste schatting zo’n $7 miljoen waard zijn.

0,8% bovenop Libor

Zijn nieuwe hypotheekcontract is ingegaan per juni. Zuckergberg betaalt 0,8% boven op de London Interbank Offered Rate, ofwel de snel aan naamsbekendheid winnende financiële term Libor. De Libor op de Amerikaanse dollar bedraagt voor een termijn van een maand momenteel 0,25%. De totale hypotheekrente voor Zuckerberg komt dan uit op 1,05%. Het contract kent de clausule dat de rente niet boven de 9,95% uit mag kan komen.

$21.256 per maand

Tegen een rente van 1,05% komt zijn maandelijkse hypotheekbedrag uit op $19.275. Zijn vorige hypotheek liep bij Morgan Stanley en kende een aanvangsrente van 1,75%, een aflossing van $21.256 per maand. Saillant detail is dat Zuckerberg die hypotheek op hetzelfde moment kreeg als de bank zich aanbod om de beursgang van facebook te begeleiden. Morgan Stanley kreeg deze opdracht uiteindelijk begin dit jaar. Dit klusje leverde de begeleidende banken een winst van circa $100 miljoen op.

Aangezien het de verwachting is dat de Federal Reserve de komende jaren de rente niet tot nauwelijks zal verhogen, hoeft Zuckerberg zich voorlopig geen zorgen over zijn variabele rente, denkt Greg McBride van Bankrate, een bedrijf uit Florida die de rentetarieven nauwlettend volgt.

McBride: “Als je kunt lenen tegen een rente die onder het inflatieniveau ligt, dan leen je in feite gratis.”

30 jaar op laagterecord

Voor de rest van de Amerikanen bedraagt de gemiddelde rente voor een hypotheek met een variabele rente en een looptijd van een jaar 2,69%, aldus cijfers van hypotheekverstrekker Freddie Mac. De rente voor een hypotheek met een looptijd van dertig jaar met een vaste rente daalde vorige week naar een laagterecord van 3,56%. Freddie Mac houdt de cijfers van hypotheken die maandelijks worden aangepast niet bij.

Zuckerberg, pas 28 jaar, staat nummer 40 op de Bloomberg Billionaires Index en is goed voor een nettowaarde van $15,7 miljard. Facebook ging eind mei naar de beurs en haalde daarmee $16 miljard uit de markt. Sinds de beursintroductie noteert het aandeel bijna 20% lager.

UPDATE 19 juli - Het aandeel facebook is sinds de beursgang zo hard gedaald dat Zuckerberg inmiddels uit de top 40 is gevallen.

Bron: Caglecartoons.com

Palo Alto 94301

De wijk waar Zuckerberg woont heeft de postcode 94301. In deze buurt heeft ook Google-oprichter Larry Page een huis en woonde ook de overleden topman van Apple, Steve Jobs. Gemiddeld kost een huis in postcode 94301 $1,875 miljoen, 1,7% meer dan een jaar eerder.

De lokale vastgoed profiteerde kort van de interesse van Zuckerbergs’ aanwezigheid in Palo Alto, waar hij volgens buurtbewoners ook echt blijkt te wonen. “In aanloop naar de beursgang van facebook was er een enorme toeloop, maar die interesse is na al het gedoe rond het aandeel snel weer afgekoeld’, zegt Ken DeLeon, een lokale makelaar.

Hypotheek onder 2% ‘heel normaal’

Het is heel gebruikelijk dat zeer kredietwaardige klanten een hypotheekrente hebben die onder de 2% ligt. “Ik heb betaal rente van 1,8% en ik ben echt niet zo speciaal. Een hoop van mijn klanten die in de technologiesector werken doen het.”

DeLeon: ”Deze rentetarieven zijn er voor klanten die het eigenlijk niet nodig hebben. Ik zeg altijd tegen ze: geniet van het gratis geld en betaal het af als de rente ineens gaat oplopen.”

Nog meer lezen?