Het is even afwachten wanneer China de VS officieel heeft ingehaald als ’s werelds grootste economie (volgens sommige economen is dit overigens al het geval). De ene na de andere mijlpaal laat zien dat dit moment steeds sneller nadert. Deze week werd bekend dat China nu ‘s werelds grootste supermarktomzet heeft.

De Chinese supermarktsector was in 2011 goed voor 736 miljard euro, tegen 693 miljard euro in de VS, blijkt uit een onderzoek van het Britse adviesbureau voor de supermarktsector Institute of Grocery Distribution (IGD). Het bureau verwacht dat de Amerikaanse supermarktomzet tot en met 2015 met 4,2% per jaar blijft groeien, maar die van de Chinezen met 10,9% per jaar waardoor in 2015 het verschil verder is opgelopen naar 1,1 miljard euro omzet voor China, terwijl de VS blijft steken op 818 miljard euro.

IGD verwacht dat in 2015 de top 5 bestaat uit de zogeheten BRIC-landen en de VS. Dit gaat vooral ten koste van Japan. Dat land bezet nu nog de derde plek met een omzet van 308 miljard euro, maar daalt naar een zesde plek in 2015 omdat de omzet de komende jaren (tien miljard euro) nauwelijks gaat stijgen. In 2015 staat India op een derde plek met een omzet van 466 miljard euro (nu 295 miljard euro), aldus verwachtingen van IGD.

Joanne Denney-Finch, directeur van IGD noemt de groei van de Chinese supermarktsector “fenomenaal”. “Tussen 2006 en 2015 zal de Chinese supermarktsector verdrievoudigd zijn met een waarde van ruim een miljard euro Deze snelle groei is toe te schrijven aan drie belangrijke factoren: een snelle economische groei, de bevolking en een oplopende inflatie van de voedselprijzen.” Denney-Finch stelt dat China ondanks diverse logistieke en bureaucratische problemen een belangrijke groeimarkt is voor veel van ’s werelds grootste supermarktconcerns. “Naast de bekende grote steden zijn er enorme groeimogelijkheden. De verwachting is dat er in 2025 meer dan 200 Chinese steden zullen zijn met een bevolking meer dan een miljoen mensen.” Gezien China’s omvang en diversiteit, is het volgens Denney-Finch echter “essentieel om het land niet te behandelen als een homogene markt”.

De Chinees gaf vorig jaar gemiddeld 13.420 yuan (ruim 1600 euro) per persoon uit in winkels. Dat komt overeen met slechts een-zevende van de gemiddelde Amerikaanse consument, aldus Zhang Zhigang, hoofd van de China Algemene Kamer van Koophandel tijdens een forum in Bejing. Volgens een rapport van de International Labour Organization bedraagt het salaris op het Chinese vasteland $656 per maand, tegen een wereldgemiddelde van $1480. Dit gemiddelde salaris is gebaseerd op basis van berekeningen in koopkrachtpariteit.

De Chinese regering doet er alles aan om de binnenlandse vraag te vergroten waardoor de koopkracht van de Chinezen de komende karen alleen maar zal toenemen. “De primaire taak van structurele aanpassing van de Chinese economie is om de binnenlandse vraag verder te vergroten”, zei de Chinese vice-premier Li Keqiang afgelopen maandag tijdens de openingsceremonie van het zogeheten Boao Forum voor Azië.

Het is wachten op de volgende economische mijlpaal en vervolgens op het moment dat China officieel wordt uitgeroepen tot de grootste economie ter wereld. De Chinese groei mag dan wat afgezwakt zijn het afgelopen jaar, maar dit soort berichten wijzen erop dat dit moment steeds dichterbij komt.

Nog meer lezen?