De Duitse overheid moet naar ieder huishouden een reischeque van €1.000 overmaken, verplicht te besteden in een van de zuidelijke crisislanden. Dat zegt econoom Nouriel Roubini, beter bekend als Dr. Doom, vandaag in een interview met de Duitse krant Bild.

Volgens Roubini moet het afgelopen zijn met de “bezuinigingswaanzin”. Duitsland zou zijn belastingen moeten verlagen en de lonen verhogen. “Europa heeft behoefte aan groei.” De reischeque en de belastingbonus bij het kopen van een huis in een van de zuidelijke landen moet de economie daar weer een boost geven.

Roubini stelt dat Duitsland twee keuzes heeft: “Of je regelt een orderlijk exit voor de Grieken of het land wordt behouden binnen de eurozone en wordt het land twintig jaar net zo gefinancierd als bij de hereniging van Duitsland. Beide is voor de Duitse belastingbetaler goedkoper dan de eurozone te laten klappen.” Zonder de euro is Duitsland in verhouding tot de VS en China een dwerg.”

“Duitsland heeft als exportland de euro en de Europese landen als handelspartners, daarbij geldt: samen zwemmen of samen ondergaan.”

Over een mogelijke Grieks exit zegt Roubini: “Het ligt eraan hoe Europa reageert. Ik waarschuw ervoor de financiering te stoppen. Als Griekenland omvalt zullen beleggers in paniek raken en volgt er een bankrun in Portugal, Spanje en Italië. Dus, wie de stekker er bij de Grieken eruit trekt, zorgt voor een totale ineenstorting van de eurozone.”

Volgens Roubini moet de Europese Centrale Bank de geldkraan wagenwijd open zetten. Daarmee zou de de euro zwakker worden ten opzichte van de dollar. “Het zou het beste zijn als dollar en euro evenveel waard zijn, dan hebben landen als Griekenland, Italië, Spanje en Portugal weer een reële kans concurrerend te worden.”

“Ja”, zegt hij volgens Bild met een uitroepteken als wordt gevraagd of of de EU-leden meer bevoegdheden moeten afstaan aan Brussel. ”De regeringsleiders moeten een stappenplan opstellen met een horizon van vijf tot tien jaar. Aan het eind moet Europa niet alleen dezelfde valuta hebben, maar ook één gemeenschappelijk financieel en fiscaal beleid.”

“Daarnaast heeft Europa behoefte aan een eenduidig banksysteem met een centrale autoriteit die daar toezicht op houdt. Alle landen moeten dezelfde regels krijgen als het gaat om kredietverlening en de bescherming van spaartegoeden. Als al die stappen zijn uitgevoerd, zou Angela Merkel de nieuwe president van Europa kunnen worden.”

Nog meer lezen?